Porumbelul Gulerat

Dintre toate reprezentantele familiei Columbidae, porumbelul gulerat sau porumbelul popesc este cel mai mare si mai raspandit. La noi in tara este o pasare mai putin vanata.

Potarnichea

Multe infatisari de pasari a lasat lumea asta,altele mai mandre altele mai intunecate dar cu siguranta printre cele mai gingase si frumoase se afla si potarnichea.

Capra neagra

Reprezentantă de seamă a faunei româneşti, capra neagră este cea care, prin tributul plătit, a înnobilat patrimoniul cinegetic naţional cu titlul mondial încă din anul 1910.

Fazanul

Originar din Sud-Estul Europei, unde pe alocuri traieste si astazi in starea lui neaos salbatic, necolonizat de nimeni si neamestecat cu "invadatorii" din alte parti.

Iepurele de camp

Iepurele de camp este raspandit in toata Europa, pana in Asia. In Romania gasim 2 subspecii de iepure: Lepus Europaeus si Lepus Europaeus Transsilvanicus.

Gasca

Dobrogea este un paradis naturalistic din nenumărate motive, printre care și impresionantele stoluri de gâștele sălbatice care iernează în acest peisaj.

Vulpea

Mamifer carnivor, denumit stiintific Vulpes vulpes crucigera, face parte din familia Canidae, alaturi de caine, lup, sacal, enot. Poate avea un colorit variat de la roscat pana la galben-cenusiu.

Mistretul

Mistretul este stramosul porcului domestic si face parte din familia suidae, denumirea stiintifica fiind Sus scrofa attila. Regional mai este cunoscut ca si gligan, sau porc salbatic.

Viezurele

Denumit si bursuc, membru al familiei Mustelidae, viezurele este un mamifer plantigrad, bine reprezentat in tara noastra, dar raspândit si in cea mai mare parte a Europei

Rata

Rața este numele atribuit unei varietăți de specii din familia Anatidae. Sunt păsări de apă, mai mici decât rudele lor, lebedele și gâștele și pot fi găsite atât în apa dulce cât și în cea sărată.

Caprior

Masculul se numeşte căprior sau ţap roşu, femela căprioară sau capră roşie, iar puiul ied şi, respectiv, iadă. Ţapii tineri, cu coarnele in formă de suliţe, se mai numesc suliţari sau ţepuşari, iar cei cu două terminaţii, furcari.

Cerb carpatin

Cerbul carpatin (Cervus elaphus) este, după elan, cel mai mare repre­zentant al copitatelor sălbatice din fauna ţării noastre. Cerbul poartă coarne care alcătuiesc "trofeul". Acestea sînt lepădate, ca la toate cervidele, în fiecare an.

Cerb lopatar

Cerbul lopătar este un mamifer ierbivor din categoria rumegătoare, paricopitate, originar din ținuturile mediteraneene. Trăiește sălbatic în Grecia și semidomestic în multe țări Europene.

Urs

In cadrul Familiei Ursidae sunt incluse sase genuri (Ursus, Melursus, Helarctos, Tremarctos, Selenarctos si Ailuropoda) incluzand mai multe specii.

Ras

Rasul euroasiatic (Lynx lynx) este reprezentantul cel mai mare al genului. In Romania atinge cea mai mare densitate din intregul sau areal. Partea nordica a arealului sau este ocupata de Lynx lynx.

Lup

Lupul este cel mai mare membru al familiei Canidae, exceptie facand anumite rase de caini domestici (canis familiaris). Lupul si cainele domestic au acelasi stramos comun.

Bizamul

Bizamul este un animal de aproximativ 35 cm lungime,dependent de apa. Poate ajunge la o greutate de 1,5kg. El nu a existat dintotdeauna la noi ci a reusit sa se adapteze cu succes.

Jderul

Jderul de piatră (regional: beica) preferă cheile adânci şi înguste, locuri unde se poate ascunde cu uşurinţă printre crăpăturile pietrelor. La şes se vede la marginea pădurilor, apropierea caselor.

Marmota

Marmota se hrănește cu plante cu tulpină moale, frunzele și florile ierburilor, dar și cu insecte. Consumă cantități mari, pentru depozitarea grăsimii suficientă pe perioada de hibernare.

Dihorul

Dihorul (Mustela putorius) este inrudit si similar in marime cu sobolanul domestic. Are o masca faciala caracteristica, gatul lung, capul mic si picioarele scurte.

Muflonul

Muflonul european, numit și oaie sălbatică, este strămoșul oii domestice. Lungimea corpului este 1,1-1,3 m, coada 3-6 cm și înălțimea la greabăn de 60-80 cm.

Nevastuica

Nevastuica este un animal relativ mic si subtire, avand aproximativ 20 cm lungime. Este o fiinta carnivora ce s-a raspandit in intreaa Europa, in Africa de Nord si Asia de Nord.

Cormoranul

Cormoranii sunt o familie de păsări acvatice care fac parte din ordinul Pelecaniformes. Ele sunt păsări de talie mijlocie, trăiesc și cresc puii în colonii și uneori ating dimensiuni considerabile.

Cotofana

Este una dintre cele mai cunoscute corvide, fiindca atrage atentia prin coloritul ei pestrit si prin coada lunga, ce o face inconfundabila. Se intalneste in zona de campie si de deal.

Cioara

Cioara (Corvus frugilegus) este una dintre cele 4 specii europene de păsări care fac parte din punct de vedere taxonomic din genul Corvus, familia Corvidae.

Cocosarul

Specie sedentara, cu efective in real progres in Romania, ca urmare fireasca a extinderii arealului speciei spre sud. Iarna efectivele cresc datorita aportului de exemplare venite din nord.

Gaita

Este cea mai frumusica pasare din familia ciorilor (corvidae). Datorita hranei omnivore si a faptului ca este foarte adaptabila, gaita este raspandita in toata Europa.

Graurul

Graurul (lat. Sturnus vulgaris) este o pasăre din familia Sturnidae. Originari din Eurasia și Africa, graurii au fost răspândiți de către om pe celelalte continente.

Gugustiucul

Guguştiucul (Streptopelia decaocto Frivaldszky, 1838) este o pasăre sedentară din familia Columbidae, ordinul Columbiformes, asemănătoare cu porumbelul sălbatic.

Lisita

Caracteristic pentru lisita este corpul complet negru mat, cu o pata alba. pe frunte, in prelungirea unui cioc ascutit si mediu ca lungime, care este tot alb.

Becatina

Becatina ( Gallinago gallinago ) este considerata in tara noastra ca fiind o pasare de pasaj, cu o prezenta mult mai insemnata toamna si primavara.

Prepelita

Prepelița (Coturnix coturnix) este o pasăre ca. de mărimea unui sturz, fiind cele mai mici și singura specie din ordinul "Galliformes" care sunt păsări migratoare în România.